Cave in, Liza slutar, och starter 8-10 okt

Det har hänt en del på träningslistan igen. Vi fick med oss en riktigt fin häst från kriterieauktionen. Jag, Robert Karlsson och Mattias Forsling ropade tillsammans in Cave Hornline (e Kesaco Phedo-Olivia Staro). Det roligaste var att det var killarnas (som är lite ”stamnördar”) förstaval. Jag tyckte också att exteriören var till belåtenhet och klubban stannade på låga 50 000. Vi hade gått betydligt högre, och det var naturligtvis väldigt glädjande att vi fick en så fin häst på ”rea”. En anledning till det låga priset är nog att han inte var röntgad. Värt att tänka på för de som köper häst är att man har 30 dagar på sig att hitta dolda fel. Alltså kan vi välja veterinär som vi litar på och sedan ta ställning. Ärligt talat är det nästan bättre jämfört med att försöka klura ut vad en okänd veterinär skriver med ett svårbegripligt vokabulär på intyget.
Kan bli någon mer delägare i hästen, inte omöjligt att det kan finnas någon del till salu, vi får se.
Mycket intressant med Kesaco Phedo, som lämnat smått osannolikt bra i Sverige. Av 11 avkommor i startbar ålder har han redan 3 miljonärer! Räknar man på de äldre avkommarna är 37,5% miljonärer! Givetvis kan det bli lite missvisande med så få avkommor, men eftersom i stort sett alla gått bra känns det väldigt spännande.
Inkörningen har börjat bra, verkar vara en klok och, för att vara fransk, lättlärd häst.

Vackra Liza Radley med skötaren Karin
Tyvärr har vi fått lämna ifrån oss en rikigt fin häst. Liza Radley har hög kapacitet och vann ju bl.a. V75 från dödens förra året. Är en stark och rejäl märr som alltid gör sitt, men hon är lite skev och får lätt problem med aktionen och med 330 000 på kontot blir det svårt att göra sig gällande. Jag har känt att jag kört fast med henne, även om det är tråkigt att få lämna ifrån mig fina hästar, i synnerhet V75-vinnare, måste man se till hästens och ägarnas bästa.
På min inrådan har hon nu leasats ut och får prova i ny miljö. Vi önskar Kerstin och Susanne, som båda verkligen gillar hästen, stort lycka till!

Det händer lite på banorna närmaste tiden också.
På måndag har vi Kaiser, Damien till start och så ska Razina kvala.

Kaiser fick en liten paus och tanken var att tuffa till träningen för att se om vi kunde ha något att hämta i ett kriteriekval. Nu blev han snorig och eftersom han även varit lite känslig i halsen tidigare har vi nu flyttat ut honom i utebox. Han har tränat bra senaste veckorna. Som det känns är han inte riktigt lika förbättrad som tänkt, men jag räknar med att han är minst lika bra som senast. Han har inte gjort mig besviken nån gång och det är klart att jag åker ut med segertankar bakom en så fin häst. När starten går bestämmer jag taktik, känns han på topp kan det bli laddning, känns han lite loj blir det troligtvis en invändig resa. Han har varit lite småtrög och får nu rycktussar för första gången.

Damien är även han en fin häst, som dock blandar och ger betydligt mer i prestationerna, utan att vi finner någon direkt orsak till det. Spår 7 i volten luktar lite dödens, men skulle vi pricka perfekt och få en bra position är han ju bra nog att vara med därframme. Men han är för ojämn för att man ska veta nåt om chanserna. Får köra lite på känn med honom också.

Razina kvalar och känns fin i träningen. Saknas fortfarande lite styrka i henne, men hon blir klokare och stabilare hela tiden och börjar också bli starkare för varje jobb. Ska bli kul att se var hon står för dagen. I provloppet som bilden togs ifrån kändes det som hon var en häst som är bäst när det gäller, hemma är hon ofta besvärlig, men på banan visade hon inget annat rätt inställning. Hoppas min känsla visar sig vara rätt.

På onsdag startar mina toppmärrar Aega och Hazel i samma lopp. Det är ett kanonlopp över 1640. Aega har fått spår 6, tränar mycket fint och jag tror hon är bättre än senast, då hon var mycket bra. Tveksam om det räcker här då det är lite vingelläge och opassande distans. Men tror som sagt hon gör en bra insats igen.
Hazel har fått spår 12. Tanken var att hon skulle starta i Breeders Crown dagen innan, men får gå ut här istället.
Var bra i comebacken senast med skor runt om, får nog gå så igen från det här läget. Med extrem överpace kan båda mina komma in bra i matchen, de håller ju hög klass, men jag tror det blir svårt den här gången.